Var sjunde elev i Dalarna byter gymnasium


Tidigare i veckan uppdagades det i Dalarnas Tidningar att så många som var sjunde elev byter gymnasieprogram i Dalarna. Med bakgrund av det skrev jag följande pressmeddelande, vilket också har skickats till tidningarna;

"Utvärdering och studievägledning viktigt i skolan


Det uppmärksammades nyligen att var sjunde elev i Dalarna byter gymnasieprogram. Då Gagnef inte har någon egen gymnasieskola får kommunen förlita sig på de utbildningar som erbjuds i andra kommuner. Det är viktigt att kommunen gör en kontinuerlig och systematisk utvärdering och uppföljning av de gymnasieutbildningar som vi köper, säger M-Gagnefs ordförande Stefan J Eriksson.


Att så många byter skola är ett problem som dels drabbar eleven, som då får längre väg till studenten och arbetsliv. Det är också ett ineffektivt bruk av våra gemensamma resurser. Ofta kan det handla om felaktiga förväntningar eller missvisande information. Vi vill att Gagnef ska erbjuda elever högkvalitativ studie- och yrkesvägledning så att eleverna i högre grad gör korrekt gymnasieval, menar MUF Siljans ordförande Sebastian Hallberg.


Stefan J. Eriksson (M) Gagnef – ordförande


Sebastian Hallberg MUF Siljan – ordförande"

Rättegång utan tilltalad närvarande



http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3793311



Nytt förslag på gång


För närvarande utreds möjligheterna att ändra lagen för att kunna genomföra rättegångar även om inte nyckelpersoner är på plats. Det är egentligen ganska sunt.  Alldeles för många rättegångar ställs idag in, vilket innebär ett enormt slöseri med resurser och skattepengar.  Det ständiga uppskjutandet av ganska enkla mål innebär flaskhalsar i systemet som ger upphov till långa kötider. Det är ett problem att det tar alldeles för lång tid att få en dom, vilket innebär stress och besvär för alla inblandade. Även om det återstår att se väljer jag lite optimistiskt att tolka förslaget som att det rör sig om när personer omotiverat struntar i att dyka upp, och inte när det handlar om trafikkaos, plötslig sjukdom eller liknande.

Det är inte så konstigt att så många åtalade inte dyker upp. Då slipper han rättegång och därmed även dom och straff. Detta kryphål innebär att man i praktiken kan tacka nej till dom och straff, vilket är lite märkligt. Vet man att man är skyldig har man inget att vinna men allt att förlora på att infinna sig. Om man är medveten om att rättegången kan bli av utan ens närvaro blir man kanske mer benägen att infinna sig och försvara sig. Oavsett om den åtalade avstår eller inte effektiviseras rättsväsendet radikalt.

Det är viktigt att alla har rätt att försvara sig och göra sig hörd under en rättsprocess. Avstår ena parten från denna rättighet blir det lite tramsartat när man ska ha flera polisbilar som åker hem och letar efter personen. Rättsväsendets resurser behövs till annat än att leka katt-och-råtta med småtjuvar och snattare.

Presskonferens med M-Gagnef



Idag höll Gagnefmoderaterna presskonferens. Listan till kommunen och valprogrammet presenterades. Själv representerade jag såväl förnyelse som föryngring av listan. Inte minst representerade jag MUF Siljan. Förhoppningsvis blir det lite skriverier om detta i tidningarna.


Brevlådekampanj i Djurås



Brevlådekampanj1
Brevlådekampanj3Brevlådekampanj2



Idag var jag och delade ut lite information om jobbskatteavdraget till brevlådor i Djurås, Gagnef. Låginkomsttagare har fått nästan en hel årslön varje år!

Hjälp oss bevara jobbskatteavdraget - rösta blått i valet i höst!

Kärnkraften räddad



Kärnkraft



Byggnationsförbudet har hävts


Här i veckan upphävde den borgerliga majoriteten i riksdagen förbudet mot nybyggnationer av kärnkraftverk Det handlar alltså inte om att bygga fler kärnkraftverk, men att kunna ersätta dagens befintliga med nyare modernare reaktorer. Det totala antalet reaktorer i Sverige ska förbli detsamma. Dagens reaktorer är flera decennier gamla och kommer naturligen att behöva bytas ut mot såväl effektivare som säkrare teknik. Inom något decennium anses dagens verk vara obrukbara eller i alla fall olämpliga att använda.

Kärnkraftsmotståndarna har på senare tid fått allt mindre luft under vingarna och än otydligare profil. I grund och botten tycks kärnkraften ha ett ganska stort folkligt stöd, inte minst till följd av dess renlighet . Vänsterexperimentet vill ju fortfarande dock helst släcka ned kärnkraftverken omedelbart, men de har sällan eller aldrig känt något större behov att att realitetsanpassa sin politik. På samma sätt som vänsterpartiernas grekisk-ekonomiska tobleronepolitik innebär att det inte är så noga med att intäkter och utgifter någorlunda sammanfaller innebär rödgrön energipolitik att det inte är så noga med att energiproduktionen är anpassad efter energiförbrukningen. Kärnkraften står för ca 50 % av Sveriges energiproduktion. Vindkraften står exempelvis får ca 2 %. Det säger sig självt att vi inte bara kan stänga ner kärnkraften. Kan vi verkligen 25-dubbla antalet vindkraftverk inom rimlig tid? Vad gör vi när det inte blåser? Sedan kan det ju tilläggas att vänsterexperimentet fantiserar om höghastighetståg som drar betydligt mer el. Rödgrön energipolitik innebär halverad produktion och ökad förbrukning. Ska vi, så som vi gjorde förra gången socialistpartierna höll på, importera rysk smutsig kolkraft i stället? Hållbart?

Varför Centern så länge och så fanatiskt klängt sig fast vid sitt motstånd är svårt att egentligen förstå. Förmodligen handlar det mest om slentrianmässig tradition. Centern har alltid varit emot kärnkraft. Så måste det ju givetvis alltid förbli bara för att. Det är tur att det verkar finnas allt färre inom C som resonerar så.

Att INTE häva byggnationsförbudet kan ju bara innebära tre saker;

1 - Vi låter bli att pensionera de gamla reaktorerna och kör i stället på med omodern, ineffektiv och sliten teknik till dess att en olycka händer och de trötta maskinerna bara trillar ihop.

2 - Vi bara stänger ner kärnkraftverken när reaktorerna nått pensionsålder (eller tidigare). Vi minns alla hur elpriserna såg ut i vintras när 2 av 10 reaktorer oavsiktligen var tvunga att stängas ner pga utdraget underhållsarbete. Det blev nästan revolution mot elpriserna. Hur ska det då gå om 10 av 10 reaktorer, 50% av vår elproduktion över en natt bara försvinner? Vi kommer alltså tvingas använda hälften av elen vi använder idag. Vänsterexperimentell energipolitik innebär att el blir en lyxkomsumtion. Icke-förmögna kanske måste välja mellan att ha värme i huset och att ha tv:n igång. Jag tror inte att det vore en eftersträvansvärd utveckling, - eller ska man säga tillbakagång.

3 - Business as usual, fast då importerar vi rysk smutsig kolkraft i stället. Miljövänligt? Hållbart? Billigt? Klokt? Nja, skulle inte tro det..

Idag ÄR vi beroende av kärnkraft och det kommer vi, oavsett vilka fantasier vi har ,vara i lång lång tid framöver. Den står idag för hälften av vår energitillförsel. Vi kommer säkert hitta något ännu bättre i framtiden, men först då kan det bli aktuellt att byta ut kärnkraften. Genom att bara haverera Sveriges elproduktion och mångdubbla elpriserna tror jag inte att vi kommer uppfinna eler tillverka några bättre alternativ.

RSS 2.0