Rättegång utan tilltalad närvarande



http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3793311



Nytt förslag på gång


För närvarande utreds möjligheterna att ändra lagen för att kunna genomföra rättegångar även om inte nyckelpersoner är på plats. Det är egentligen ganska sunt.  Alldeles för många rättegångar ställs idag in, vilket innebär ett enormt slöseri med resurser och skattepengar.  Det ständiga uppskjutandet av ganska enkla mål innebär flaskhalsar i systemet som ger upphov till långa kötider. Det är ett problem att det tar alldeles för lång tid att få en dom, vilket innebär stress och besvär för alla inblandade. Även om det återstår att se väljer jag lite optimistiskt att tolka förslaget som att det rör sig om när personer omotiverat struntar i att dyka upp, och inte när det handlar om trafikkaos, plötslig sjukdom eller liknande.

Det är inte så konstigt att så många åtalade inte dyker upp. Då slipper han rättegång och därmed även dom och straff. Detta kryphål innebär att man i praktiken kan tacka nej till dom och straff, vilket är lite märkligt. Vet man att man är skyldig har man inget att vinna men allt att förlora på att infinna sig. Om man är medveten om att rättegången kan bli av utan ens närvaro blir man kanske mer benägen att infinna sig och försvara sig. Oavsett om den åtalade avstår eller inte effektiviseras rättsväsendet radikalt.

Det är viktigt att alla har rätt att försvara sig och göra sig hörd under en rättsprocess. Avstår ena parten från denna rättighet blir det lite tramsartat när man ska ha flera polisbilar som åker hem och letar efter personen. Rättsväsendets resurser behövs till annat än att leka katt-och-råtta med småtjuvar och snattare.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0