Vem ska lägga sig i interna nomineringar?



http://www.newsmill.se/artikel/2010/09/10/moderaternas-valfusk-kan-vara-ett-brott-mot-europakonventionen


Advokat i Stockholm anser att Europadomstolen ska ha inflytande över nomineringar


Jag läste en alldeles absurd debattartikel av advokaten Dr Eva Stenborre. Hon anser att det är ett brott mot europakonventionen att svenska partier själva får bestämma hur deras valsedlar ska se ut. I mina ögon bedriver Stenborre någon sorts extrem fascistisk propaganda.

Partier ska självfallet få bestämma själva hur deras valsedlar ska se ut. Gillar du inte hur det gått till får du som medlem lyfta frågan inom partiet. Alternativt kan du gå ur partiet och rösta på ett annat parti. Vill du kandidera men förvägras plats på valsedeln av ditt parti kan du alltid byta parti eller skapa ett eget parti.

Inom Moderaterna får samtliga medlemmar rösta i provvalet, som alltså är internt och på inget sätt kopplat till riktiga allmäna val. Är du medlem får du rösta och det görs inga åtskillnader beroende på hur länge du varit medlem, varför du blev medlem eller varför du röstar som du gör. Det är i grunden rätt. Vad är alternativet? Ska vi bara tillåta vissa medlemmar att rösta i provvalen? Ska vi börja spekulera i varför medlemmar röstar som de röstar och bara tillåta röster från de som anses ha bäst skäl? Det låter ju hur odemokratiskt som helst. Sedan är det givetvis inte okej att betala andras medlemsavgifter och liknande, men det är i så fall i första hand ett medlemsfusk och inte ett "valfusk".

Provresultatet har sedan inte direkt någonting med den färdiga valsedeln att göra. Namnen på listan fastställes på nomineringsstämma. Partiet kan då plocka bort kandidater som anses mindre lämpliga och lägga till kandidater som anses mer lämpliga. Man kan alltså inte "provvalsfuska" sig fram till en bra plats på valsedeln om man inte har stöd bland nomineringsstämmans ombud.

När sedan valsedeln är klar så kan väljarna sedan personrösta på vilken kandidat de vill som står på listan. Summa summarum har eventuella oklarheter vid provval väldigt liten betydelse för faktiska utgången av allmäna val.

Eva Stenborre menar i sin debattartikel att det är ett brott mot europakonventionen att partier får utforma sina vasedlar hur de vill. Det är ett jättekonstigt och antidemokratiskt synsätt. Om statsmakt eller motsvarande är med och lägger sig i vilka som ska stå på listorna för vilket parti hamnar vi snabbt i en "demokrati" av ryskt, kinesiskt eller kanske kubanskt mått.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0