Om pensionärerna




Pensionärerna är de största vinnarna med Alliansen

Så sent som här om dagen träffade jag på en man som hävdade att det var pensionärerna som fick "betala för" Alliansens politik. Jag tycker det är väldigt märkligt att så mycket fokus läggs på den gruppen, som faktiskt är de som gynnas mest av Alliansens politik.

Pensionärer HAR fått sänkt skatt sedan 2006. Hela pensionärsbeskattningsdebatten har präglats av föreställningen att pensionärer fått höjd skatt men så är inte fallet. Jag tycker nog faktiskt att man ska ta på sig läsglasögonen och läsa skattebeskeden innan man börjar sprida falska rykten om höjd skatt. Vi har sänkt skatten för pensionärer och vi vill fortsätta sänka skatten för pensionärer. Däremot har vi inte lika mycket pengar som Mona Sahlin, som verkar ha obegränsat med resurser till allt och alla.

Dock har pensionerna sänkts. Det har inte att göra med något politiskt beslut från Alliansen. Den numera ganska gamla blocköverskridande pensionsöverenskommelsen gick ut på att pensionerna skulle stiga under goda år och sjunka under sämre år. Under de goda åren var det ingen som klagade men så fort den uppenbara baksidan blev verklighet uppstod panik.

Förenklat kan man alltså säga att pensionerna är knutna till sysselsättningen. Får fler jobb stiger pensionerna och blir fler av med jobbet sjunker pensionerna. Under finanskrisåren sjänk sysselsättningen och där med nu pensionerna. Därför är det av största vikt för pensionärer att Sverige bedriver en högerpolitik för jobb. RUT och ROT bedöms generera 18 000 jobb, jobbskatteavdraget 88 000 osv. Utan Alliansens politik hade betydligt fler förlorat jobbet och pensionerna hade sänkts ännu mer. Det enda som kan få pensionerna att åter stiga är fortsatt jobbpolitik.

Sedan tycker jag inte nödvändigtvis att pensionärer ska ha samma förmånliga beskattning som arbetare. Man har lite andra omkonstnader när man arbetar och dessutom förtjänar den som arbetar idag lite extra. Pensionärer är dessutom en av de i genomsnitt rikaste grupperna i samhället. Skattesänkningar till pensionärer bör fokusera på de som har det sämst ställt.

Pensionärer HAR fått sänkt skatt och vi vill fortsätta sänka skatten för pensionärer. Pensionerna höjs också genom att det drivs en jobbpolitik för fler i arbete. Därför bör Alliansen vara det självklara valet för pensionärer.


Kommentarer
Postat av: Stefan

Om man inte tog emot så många från mellanöstern/Afrika som kommer hit och lyfter pension från dag 1 utan att ha arbetat en enda dag i Sverige i hela sitt liv så kanske vi skulle kunna höja pensionen lite till.



Min mor har arbetat 45 år i Sverige och betalat skatt. Drivit flera företag och är utbildad socionom. Hon kommer att få en pension på 10200kr FÖRE skatt. Medan din farfar som kommer hit får samma pension eller mer utan att ha lyft ett finger.



Var ligger rättvisan i detta kan du förklara det för mig så är du duktig?

2011-02-11 @ 20:55:33
Postat av: Sebastian Hallberg

Även personer som inte kommer från mellanöstern/Afrika kan i Sverige få pension mer eller mindre utan att ha jobbat någonting. Det är knappast en fråga om vilket land man är född i.



Att bromsen i pensionssystemet slagit in och därmed sänkt pensionerna är givetvis inte roligt, men det är tyvärr på gott och på ont så systemet är uppbyggt. När många jobbar går pensionerna upp och när få jobbar går pensionerna ner. Den globala finanskrisen har således satt sina spår i pensionsbeloppen.



Det enklaste sättet att maximera pensionerna är dock givetvis att se till att så stor del av befolkningen som möjligt jobbar och inte att fokusera på vem som är född vart.

2011-02-11 @ 22:37:17
URL: http://sebastianhallberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0