Jag skriver i Politikerbloggen 100906



http://www.politikerbloggen.se/2010/09/06/36191/

"DEBATT. Alliansregeringen avskaffade den orättvisa förmögenhetsskatten 2007. Den drev betydligt mer pengar ur Sverige än vad den drog in till statskassan. Samtidigt försvårade den för företagen och därmed jobben. Det skriver Sebastian Hallberg, ordförande MUF Siljan, i en debattartikel på Politikerbloggen.


Läs artikeln här.


Det var de fattiga som fick betala för ”förmögenhetsskatten”


Alliansregeringen avskaffade den orättvisa förmögenhetsskatten 2007. Den drev betydligt mer pengar ur Sverige än vad den drog in till statskassan. Samtidigt försvårade den för företagen och därmed jobben. I slutändan var det, trots det tjusiga namnet, de fattiga som fick betala för ”förmögenhetsskatten”. Vänsterpartierna går nu till val på att återinföra en ”skatt på förmögna”.


Den säkert goda intentionen med förmögenhetsskatten var att Joakim von Anka skulle dela med sig av pengarna han har i sitt valv. Det vänstern glömde var att den som redan har pengar alltid kommer att kunna hitta på ett sätt att behålla dem. Det går alltid att gömma dem i madrassen – eller utomlands. Det fanns så många kryphål att förmögenhetsskatten i princip var frivillig. Man beräknar att 100 miljarder kronor lämnade landet varje år (!) och inte kom till någon som helst nytta för Sverige. Förmögenhetsskatten drog dock in blott omkring 6 miljarder till statskassan. Förmögenhetsbeskattningen innebar en förlust för offentliga finanser och gav således sämre förutsättningar för de svagaste som var beroende av andra.


Företag drabbades av förmögenhetsskatten genom att det blev svårare att genomföra investeringar och att hitta finansiärer. När Sverige hade förmögenhetsskatt var investeringarna som andel av BNP: n lägst i hela EU. Sverige var ett av de länder som senast tog bort sin förmögenhetsskatt och hade redan halkat efter i utvecklingen. Österrike, Tyskland, Danmark, Nederländerna, Island, Luxemburg och Finland avskaffade alla sina förmögenhetsbeskattningar under perioden 1994-2006. Sämre företagsklimat innebär alltid färre arbetstillfällen och att fler riskerar att fastna i utanförskap.


När det går sämre för företag blir fler av med jobbet och det blir svårare att hitta arbeten. När färre jobbar och betalar skatt och fler tvingas till bidragsberoende finns mindre pengar till välfärden. Skatten kostade betydligt mer än de 6 miljarder den drog in. På så vis var det, trots det motsägande namnet, de fattiga som fick betala för ”förmögenhetsskatten”.


Förmögenhetsbeskattningen, liksom flera andra av vänsterns skatter, bidrog till att upprätthålla ett system där den som föddes rik alltid kunde behålla sina pengar men den som föddes fattig troligen också skulle dö fattig.


Sebastian Hallberg
Ordförande MUF Siljan"


Kommentarer
Postat av: Alex Rogo

Intressant analys om rödgrön förmögenhetsskatt hittar du här: http://www.skatter.se/index.php?q=node/3333

2010-09-12 @ 10:55:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0