Kristendomen fortsatt dominant i skolundervisningen


Utbildningsminister Jan Björklund (FP) kör över Skolverket - med rätta

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7930056.ab


Skolverket hade tidigare föreslagit att fokus på kristendomen i grundskolans religionskunskap ska tonas ner till förmån för mer utrymme åt övriga världsreligioner. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) och regeringen tog dock ingen hänsyn till detta när de klubbade igenom nya kursplaner.

Den första principiella frågan man måste ställa sig är ifall skolan bör ge lika stort utrymme åt alla religioner eller ifall man ska gradera dessa efter relevans. Det finns så många olika religioner i världen och så många olika tolkningar att ifall man skulle fördela kursplanen jämnt mellan dessa skulle eleverna knappast lära sig något om något. Kristendomen är fortfarande den absolut mest relevanta religionen i Sverige. Den har fortfarande flest anhängare och har varit med och påverkat samhällsutvecklingen på ett sätt som ingen annan religion har.

Ämnet religionskunskap handlar ju knappast om att försöka tvinga på eleverna en tro. Det är ju heller inget ställningstagande för vilken religion som är "bäst". På liknande sätt får det lilla landet Sverige ett  stort utrymme i såväl geografi, historia och samhällskunskap. Sverige är det mest relevanta landet i svensk skolundervisning. Det skulle aldrig fungera att man inte lade ner mer tid på Sverige i dessa ämnen än på något annat landet. Det handlar ju inte heller om att Sverige skulle var det bästa landet. Svenska språket har också en helt annan roll i svenska skolan än andra språk. Det är på grund av att svenska språket är det relevantaste i Sverige.

Att kristendomen ges särskilt utrymme i skolplanen är bara naturligt. Det har varit den absolut mest dominanta religionen i Sverige och har fortfarande flest anhängare. Alla andra ämnen  i skolan lägger mycket fokus på det som är relevantast för Sverige.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0