Privat äganderätt måste tillåtas i Sverige


http://www.dt.se/nyheter/leksand/article797896.ece

Du lånar bara ditt hem av stat och kommun

Vi vill gärna tro att huset vi bor i och köpt för hårt förvärvade pengar är vårt eget. Ett antal personer i Leksand håller nu på att under bestialiska former uppmärksammas på att så inte är fallet. Kommunen planerar att tvångskonfiskera fastigheterna till underpris till förmån för utbyggda containerplatser åt ett privat företag. Det har kommunen laglig rätt att göra genom så kallad expropriation.

I min värld ska man givetvis få äga det man köpt. I Sverige är det tyvärr inte så. Bygger du något på tomten större än en friggebod behöver du bygglov. Bygglov kan säkerligen vara befogat av arbetsmiljö- eller säkerhetsskäl men att kommunen ska tilåtas ha veto när det gäller rent estetiska saker på människos egna tomter är helt fel. Ofta kan man behöva ansöka om bygglov för att måla om huset i en ny färg. Som familjerna i Leksand nu fått erfara är även enda anledningen till att du överhuvudtaget får ha kvar ditt hus att kommun eller stat tillåter dig att göra så.

Jag tycker att du ska få bygga hur som helst på din egen tomt (såvida det inte har säkerhetsbrister eller liknande). Stör du dig på att din grannes nya byggnad skymmer din utsikt? Då skulle du ha köpt hans tomt före honom. Tycker du att din grannes husfärg är ful? Flytta därifrån. Framförallt är det självklart att du ska få ha kvar ditt eget hus till dess att du själv vill sälja det.

Expropriation, kommunal/statlig tvångskonfiskering av människors hus, är inte värdigt ett land som påstår sig vara en demokrati. Privat äganderätt bör tillåtas i Sverige.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0