Vapen eller sällskapsdjur?



http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7450690.ab


Kamphundar


Danmark förbjöd nyligen helt kamphundraser. Mats Odell (KD) har föreslagit att Sverige på sikt bör gå samma väg.

Jag tycker att det är lite märkligt hur pass sent den här debatten på allvar kommit igång i Sverige. Med jämna mellanrum hör man historier och småhundar som blivit uppätna av galna stridsvagnshundar och tama och snälla kamphundar som helt plötsligt fått frispel och bitit bort kroppsdelar från sina ägare. Vi får ändå komma ihåg att vi lever i ett land där det är förbjudet att röka på krogen, då det kan störa eller skada andra. Vi får heller inte köra bil utan bilbälte. Vem som helst får inte springa runt med kniv. Däremot är det fritt att ta med sig ett djur som är skapat för att vara aggressivt, starkt och farligt ut på stan. Hur konsekvent är det?

Från kamphundägarna hörs en salig blandning av vilda-västern-argument. "Det är inte hundar som dödar, det är dåliga hundägare". På samma sätt pratar skjutgalna amerikaner om att "det inte är vapen som dödar, men dåliga vapenägare". Men skjutvapen är trots allt inte tillåtet hur som helst i Sverige.

Ett mycket märkligt vilda-västern-argument är resonemanget att även pudlar och golden retrievers kan bita ihjäl barn, och därför är kamphundar okej (!?). Det är ju dock lite som att säga att i och med att man kan döda folk med smörknivar och pincetter bör vi tillåta fri försäljning av bazookas. "Bazookas dödar inte, det är människor som dödar". Men risken att du ska ställa till stor skada med en bazooka är betydligt större än med en smörkniv. På samma sätt är risken att en stridsvagnshund som är framavlad för att att vara stark och aggressiv ska ställa till med stor skada större än nån liten chihoahoa.

Däremot vet jag inte om ett totalförbud skulle vara rätt väg att gå. Har man som exempelvis jägare vapenlicens har man ju rätt att äga vapen, förutsatt att dessa förvaras på specifika sätt osv. Kanske borde vi ha någon sorts licens på farliga hundar. Att vilken återfallsförbrytande psykgalning som helst helt oreglerat kan gå och köpa en vapenhund är fel, men att skötsamma människor nekas samma sak är också fel.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0