Nya högskolereglerna ses över



http://www.dn.se/nyheter/sverige/kritiserade-hogskoleregler-ses-over-1.1140690


Regeringen har genomfört nya antagningsregler till högskolan. På de flesta punkterna är de nya reglerna mycket bra. Däremot så har elever som gått ut före 2003 eller utländska studenter inte fått del av förbättringarna, vilket nu ska ses över.

De nya högskolereglerna innebär att studier i matematik och språk väger tyngre än andra kurser. Det var tidigare ett problem att många elver valde små lätta kurser i massage och festfixeri i stället för tyngre ämnen.  Svenska elever har tappat i kunskaper i språk och matematik i förhållande till många andra länder. Det är i och med de nya reglerna också bra att ha läst ämnen som är relaterade till utbildningen man söker, vilket också är helt rimligt. Ska vi få de bästa teknikerna är det bra om dessa läst tekniska kurser redan på gymnasiet och ska vi få de bästa psykologerna är det bra att dessa läst psykologikurser på gymnasiet.

En annan väldigt viktig skillnad i nya antagningsreglerna är att man skiljer på gymnasiebetyg och komvuxbetyg. Tidigare fick man som toppstudent från gymnasiet konkurrera mot de som haft möjlighet att läsa upp gymnasiebetygen på komvux i flera år. För att bli läkare har det i princip varit helt nödvändigt att läsa på komvux. De gamla reglerna innebar bara en gräddfil för välbeställda ungdomar som haft pengar och tid till att komplettera och läsa upp. De som bara haft möjlighet att läsa gymnasial nivå i tre år har missgynnats.

Tidigare kunde man fylla sin gymnasietid med festfixarkurser och på obestämd tid läsa upp sina betyg på komvux efter gymnasiet. Nu väger matematik- och språkkurser tyngre än andra kurser och dessutom skiljer man på gymnasie och komvuxbetyg. Däremot har inte äldre och utländska studenter fått del av nya fördelarna, vilket nu ses över.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0