Islam





Är islam en "våldsam" religion?
En jämförelse

Man stöter idag ofta på påståenden om huruvida islam är en "fredlig" eller en "våldsam" religion. Senast förra veckan, under Peace and Love-festivalen kom en berusad medelålders man fram till mig och började svamla om hur ondsint och våldsam islam var. Jag tror att man måste se lite mer nyanserat på det. Religion är religion, varken mer eller mindre. Nästan all djävulskap som sker i Allahs namn sker också eller har skett i Jesu eller Guds namn.

Å ena sidan är det faktiskt så att man inte kan säga att islam är en särskilt fredlig religion. Det står i Koranen bland annat att otrogna skall halshuggas och lemlästas. Fast personer som använder det som ett vapen mot islam har antingen inga perspektiv eller är helt enkelt fientliga mot alla religioner. Har någon av islamofoberna ens läst Bibeln? I gamla testamentet är det dödstraff hit och stening dit. Till och med Jesus säger det lite kryptiska "varje träd som inte bär god frukt skall huggas av och kastas i elden" när han beskriver sin syn på "falska profeter".


På samma sätt som det uppstår förtryck och våld när islams lära blir världslig lag blir det alltid förtryck och våld när ett teokratiskt styrskick uppstår. Efter reformationen i Sverige upphöjdes Bibeln på 1500-1600-talet till allmän lag. I enlighet med gamla testamentets principer började det utfärdas dödsstraff som aldrig förr. Vårt land gick igenom en våg av massavrättningar. Framförallt kvinnor blev avrättade för häxeri. Vi kan utgå ifrån att samtliga av dessa var oskyldiga. Ännu fler, framförallt män, blev på ganska lösa grunder avrättade för tidelag. Hur många av dessa brott som faktiskt ägde rum kan diskuteras. Därutöver har vi ju alla vanliga otrohetsbrott. Alla teokratiska stater verkar bli fruktansvärda förtryckande diktaturer, oberoende av vilken religion staten bekänner sig till. Iran är inte en blodtörstig stat för att landet är muslimskt, utan för att det är just en teokratisk diktatur. I så fall är ju kristendomen en minst lika blodtörstig religion, med Sverige som exempel.


Ibland hänvisar man till militanta galningar när man påstår att islam är en farlig religion. Det är förvisso sant att Usama bin Laden både är massmördare och muslim, men blir alla muslimer massmördare? Adolf Hitler var kristen. Är alla kristna då massmördare? Man kan inte tro att vissa enskilda extrema personer är representativa för världsreligioner eller miljarder anhängare. På samma sätt som man sannolikt kan vara kristen utan att vara nazist kan man nog även vara muslim utan att vara Al Qaida-terrorist.

I miljardreligionen Islam händer det många konstiga saker i Allahs namn. Men hur har vi det med skotten i Knutby? Så vitt jag minns tillhörde dessa en kristen sekt. Det påstås ofta att muslimer är kvinnofientliga på grund av dittan och dattan. Har vi redan glömt bort att kvinnan i kristen tradition betraktats som en dålig kopia av mannen? För bara nåt sekel sedan var alla kvinnor i exempelvis Sverige, helt i enlighet med Guds värdsordning, omyndiga. Som ogift var fadern förmyndaren och som gift var mannen förmyndaren. Kvinnor har i västsamhällen, på många ställen fortfarande, hänvisats till hemmet. Inom katolicismen får kvinnor fortfarande inte bli präster, då det är emot den kristna världsordningen. Listan kan göras lång. Islam är knappast mer kvinnoförtryckande än vad kristendomen är.

Islam anses också farlig då det finns islamistiska grupperingar som anser sig föra ett heligt krig mot "otrogna", dvs västsamhällen. Kristna islamofober som använder det som argument har helt enkelt glömt bort sina egen historia. Man kan fråga dessa varför de ser grandet i sin grannes öga men inte bjälken i sitt eget, för att citera Mat 7:3 på ett mycket passande vis. 1095 deklarerade påven Urban II att "Gud ville" att de kristna skulle återerövra Jerusalem från de otrogna (muselmanerna). På vägen stannade dessa "snälla" kristna, för att stärka sitt självförtroende och testa sin förmågor, och slog ihjäl lite judar och andra "mindre värda" för skojs skull. På 1600-talet krigade europas kristna i 30 år om vilken kristendom som var bäst kristendom. Att som kristen hävda att islam är en krigisk religion är att kasta sten i glashus. Till och med den annars så helgonförklarade buddhismen används till våld i Sydostasien. Är Islam en särskilt våldsam religion?

Jag är osäker på ifall islamofobin beror på en rädsla för islam eller en rädsla för religioner i allmänhet. En stor del av de aktivt religiösa i Sverige idag är trots allt just muslimer. Blir man mer eller mindre snett betittad om man säger att man är muslim än om man säger att man är kristen? Carola Häggqvist är ju mer eller mindre idiotförklarad till följd av sin starka kristna tro. Jag är faktiskt inte säker på att man skulle drabbas av mer eller mindre förakt om man klädde sig i "kristna kläder" än "muslimska kläder". Då har vi ändå inte än gått in på sekteristiska frikyrkor eller katolicism. Varenda gång påven, även om han försöker till det yttersta att utrycka sig milt, uttalar sig om homosexualitet får han ett helt uppslag i tidningarna där han från såväl höger som vänster anklagas för homofobi. Är svenskar rädda för islam eller för religioner?

Ett av de mest korkade rappakaljauttalanden man kan göra är att påstå att det inte finns någon plats för islam i europeisk kultur. Europa var muslimskt redan när vi nordbor fortfarandde klängde i träden och lekte med runstenar. Mellan 700- och 1400-talet var nuvarande Spanien muslimskt ända upp till dagens Frankrike.  Dä r finns fortfarande många moskéer kvar. Hela sydöstra Europa, såväl Grekland som Ungern, har till hört muslimska Osmanska Riket. Det finns fortfarande gott om muslimer i Östeuropa. Det var egentligen vara norra och centrala Europa som aldrig var muslimskt. Att säga att islam inte är en del av europeisk kultur är fel. Det var med det muslimska imperierna som det europeiska intresset för antiken återuppstod, och banade väg för renässansen. Mycket av det vi vet om grekisk filosofi och vetenskap har vi fått av muslimerna, som översatte dessa skrifter till arabiska. Originalen tappade européerna bort för länge sedan, men genom arabiska översättningar och genom muslimernas ögon överlevde kunskapen om antiken.

Sammanfattningsvis kan man säga att det finns få tendenser av djävulskap inom islam som man inte också kan hitta igen i kristendomen eller många andra religioner. Islam är ingen särskilt fredlig religion, men den är heller ingen särskilt våldsam religion. Islam är helt enkelt en religion, varken mer eller mindre.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0