Läcka för läckandets skull?


Vad gör Wikileaks?

En av de mest omtalade fenomenen under de gångna veckorna är otvivelaktigen Wikileaks. Jag kan dock inte begripa riktigt vad Wikileaks egentligen sysslar med eller har för uppsåt. Normalt när journalistisk media hittar källor så tolkar man deras värde redaktionellt. Wikileaks tycks bara i klump läcka allt de kommer åt för läckandets skull.

Öppenhet är givetvis jättebra på de flesta områden med ett jättetydligt undantag - försvarshemligheter. Vad är det för samhällsutopi den där Assange strävar efter? Ska talibanerna kunna läsa på en hemsida tid och plats för angrepp eller vart och när det finns relativt obemannade NATO-baser? Det verkar jättemärkligt. Ingen tryckt tidning skulle få för sig att ha på löpsedeln att "Imorgon 15.30 planerar polisen att gripa Hells Angels-ledaren Nisse Nissesson". Polisarbete fungerar inte om brottslingarna vet på förhand när man kommer att försöka gripa dem och militära verksamheter fungerar inte när moståndarna vet på förhand när ett angrepp kan komma att ske.

Sedan blev märkligt nog något av det mest omdiskuterade av Wikileaks läckor att diplomater kallat olika stats- och regeringschefer för olika länder med märkliga beskrivningar. Bland annat har Putin kallats en "alfahanne", Berluscone en "partyprisse" och Mahmoud Ahmadinejad som "Hitler".

Man får lätt intrycket att Assange läcker helt tanklöst bara för att han kan och för att bli känd. Hade Wikileaks arbetat på ett ordentligt journalistiskt vis hade det kanske varit en annan sak men att läcka för läckandets skull verkar meningslöst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0