Semantik om "löner"


Vad är "lön" för något?


Från vänsterkanten får ofta högern påhopp om att vi skulle stå för "sänkta löner." Det är ett mycket märkligt påstående med tanke på att Alliansen stått för en av de största inkomstökningarna för Sveriges arbetare. I och med jobbskatteavdraget har låginkomsttagare fått en hel månadslön mer att leva på varje år. Vänstern menar då att detta inte är "rätt sorts" "löneförhöjning".

På ena sidan av "lönen" finns arbetsgivarens lönekonstnad. På andra sidan finns den anställdes inkomst. Däremellan försvinner oftast minst hälften i skatt. Begreppet "lön" är bara en godtycklig teoretisk punkt mellan lönekostnaden och inkomsten för att beskriva vem som juridiskt betalar vilken skatt. I praktiken betalas både arbetsgivarskatt och inkomstskatt av arbetsgivaren.

Vänstern anser sig stå för höjda löner, men Alliansens inkomstökningar för arbetare är tydligen fel. Vänsterrörelsen fokuserar oftast främst på att förtagets lönekostnader ska öka. Bland annat går vänstern till val på en ungdomsskatt för företag som anställer personer under 26 år. Facken vill ofta ha "ökade löner", men samtidigt verkar det vara eftersträvansvärt att löntagarnas inkomster rent av ska sänkas i form av höjda skatter.  Vänsterexperimentet går till val på sänkta inkomster för alla som arbetar genom höjd skatt. Ökade lönekostnader men minskade inkomster tjänar ju ingen på. Företagen har råd att anställa färre och arbetskraften får svårare att försörja sig på arbete.

Jag tycker att det är viktigt att alla som arbetar får högre inkomster. Moderaterna går därför till val på fortsatt sänkt skatt för alla löntagare. Samtidigt ser jag gärna att lönekostnaderna minskar. Företag som anställer unga och långtidsarbetslösa har fått sänkta lönekostnader genom att arbetsgivarskatten halverats.  Det har de rödgröna motsatt sig.

Vänstern har varit emot såväl inkomstökingar för arbetare som minskade lönekostnader för arbetsgivare. Trots det anser de sig fortfarande sträva efter "höjda löner". Vad menar de egentligen då?


Kommentarer
Postat av: Andreas

En skattesänkning är inte en löneökning, har du ens läst vilka förslag de rödgröna har lagt en gång?

Antagligen har du inte gjort det eller så ljuger du bara helt enkelt.

Ungdomsskatt? De rödgröna vill ju för fan slopa arbetsgivaravgiften helt för företag som anställer en arbetslös ungdom!

Att hålla nere löneutvecklingen genom sänkt skatt på arbete har redan provats i USA med resultatet att den genomsnittlige löntagarens reallön har sjunkit konstant sedan -70 talet...Men du kanske inte har koll på sånt

2010-08-21 @ 23:07:41
Postat av: Monica

Då är frågan så här HUR komemr det sig att löneklyftorna är större än någonsin I sverige om folk nu fått så bra lön??? och ajg kan hur jag än räknar itne få att 196 kr per månad blir en månadslön om man räknar ihop det på ett år..Då har vi ju förskräcklig låga löner i Sverige och ska istället för lönesänkningar jobba upp dem..!!!Sen äer ju frågan... all långtidsjuak som ÄR sjuak och jobbbat i hop sin sjukförsäkrign SOm de ännu en gång betlar skatt på och INTE får en skattesänkning trots de lever på låga marginaler och har väldigt fördyrade omkonstnade... Nu vill man ha ut dem i utanförskapet.. till socailbidrag och liknade som inte ger några skatteintäkte alls och begränsar deras konsumtion...( det är ju mindre än 2 % som fått jobba). Tänk att alla som är sjuka idag betalar mellan 4-7000 i skatt varje månad..man räknar med 100.000 utförsäkrade...

räkna på 4000*100.000..så får du se hur många miljoner moderateran schabblar bort för att de inte kan inse att en sjuk är en sjuk den måste få rehabilitering ninna den kan jobba ..Annars är det helt bortslängda pengar...Precis som det funkat under både 70-80 och 90 talet...Då folk rehabiliterade och kom ut i jobb men de siffrorna vågar inte moderaterna ta fram..fegisar..Men att säfga att det var 140 om dagen som vart förtidspensionerad kan de... När de 140 står för hur många anmälspå FK... anmälda på FK är folk som är i rehabilitering. aknske 75 % i jobb.,..elelr osmkoar sig.. hel bar ahr stukat en fot... DE ÄR INTE förtidspensionerade... DE är männsikor som snart är ute i jobb igne så har de alltid funkat...



sen att visa inte har drivet det komemr vi få leva mee d resten av våra liv folk är olika.. men det är bar 50 om dagen som belv förtidspensionerad både under sossaran coh Moderaterna på 90 talet... då även ajg blev erbjuden förtidspension och räknades som dum när ajg tackade nwej.. Men jag vill bli fri från reumatism(värken och lära mig leva med den..) och cancern sen ska jag starta företag om Inte Allainsen blir kvar och sätter krokben för mig hela tiden..Det har de gjort fem gånger de senaste två åren.Och skapat regler som gör att man kommer itne åt att prata med FK eller AF......De ahr ju order at göra som Allainsen bestämt.. flexibilitet och lyhördhet existerar itne längre.. nu är mian händer slut..och orkar itne mer ...men jag komemr kämpa och kämpa för att sannignen komemr fram hur illa skött det här är av Allainsen....och hur ni kastat pengar i sjön för att bar jävlas med sjuak deras anhöriga och deras barn...

2010-08-22 @ 01:33:23
Postat av: Sebastian Hallberg

Anders;



Min ursprungliga fundering var just vad begreppet "lön" egentligen innebär. Alliansens inkomstökningar för arbetare hävdar du bestämt inte är "löneökning". Vänsterns förslag om sänkta inkomster för alla som jobbar är tydligen heller inte "lönesänkning". Men vad är då "lön"? Och vad är det för bra med "löneökning" om det inte ger högre inkomst? Är "löneökning" att arbetsgivarens lönekostnader ökar?



Jag rekommenderar nog snarare att du själv läser igenom vänsterexperimentets förslag. De rödgröna går till val på att dubblera arbetsgivarskatten för alla företag som har unga anställda. Jag tror inte att det skapar fler jobb för unga.



I ditt sista stycke börjar du prata om att "löneutvecklingen hålls nere med sänkt skatt". "Lönerna" hålls låga genom att inkomsterna ökar? Vad är den där "lönen" för något och vad är det för bra med den?

2010-08-22 @ 16:31:47
URL: http://sebastianhallberg.blogg.se/
Postat av: Sebastian Hallberg

Monica;



I och med Alliansens jobbskatteavdraget har höginkomsttagare fått höjd skatt jämfört med låginkomsttagare.



Varifrån har du fått att jobbskatteavdraget skulle vara 196 kr per månad? För att det ska bli så litet krävs att du har en förvärvsinkomst som är lite mer än 2 700 i månaden. Även för den som har så låg inkomst så innebär det nästan en hel månadslön extra varje år. Bor du i Gagnef kommun och har en förvärvsinkomst på 16 500 i månaden får du 1 200 per månad i jobbskatteavdrag. Det innebär 14 400 om året, vilket är MER än en nettomånadslön (12 900 på 16 500).



Anledningen till att bara de som jobbar får jobbskatteavdrag är ju för att det är viktigt att man kan tjäna pengar på att jobba. 2006 var det ett problem att många kunde tjäna pengar på att inte jobba.



Riksrevisionen bedömer att jobbskatteavdraget genererar 88 000 jobb. Bara genom att fler jobbar och betalar skatt och färre är bidragsberoende har vi råd med bättre välfärd.



På vilket sätt fäller någon krokben för dig?

2010-08-22 @ 16:54:37
URL: http://sebastianhallberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0