Rasismen är irrationell och inkonsekvent



http://www.tv4play.se/?videoId=1.1747698





TV4:s dokumentär "Dom kallas rasister"


Igår passade jag på att titta på TV4:s dokumentär om Sverigedemokraterna på TV4Play. Det verkar som att rasismen är en rädsla som, likt alla andra fobier, är helt irrationell, ologisk, diffus och inte ett dugg systematisk.

I en av de första sekvenserna berättar en man om att han tycker att invandrare är farliga. Han har nämligen hört talas om en invandrare som mördat någon. Det är ju förståss sant att det förekommer att invandrare begår brott, men tror han verkligen att inte infödda svenskar också gör det?  Ska alla människokategorier där brott förekommer slängas ut blir det knappast många kvar. Det finns ingenting som tyder på något samband mellan antalet brott i ett samhälle och andelen invandrare. Det största sambandet mellan vem som riskerar att bli brottsling eller ej är snarare klasstillhörighet. De som har det dåligt ställt löper större risk att hamna i brottslighet. I den kategorin hamnar självfallet många invandrare, men inte för att de är just invandrare utan för att de fastnat i utanförskap.

Ett annat ljushuvud berättar om att han tänker rösta på Sverigedemokraterna så att så många invandrare som möjligt lämnar landet. Däremot ska inte hans persiska kompisar slängas ut - de är ju snälla.

Sverigedemokraternas väljare tjafsar mycket om hur mycket invandringen "kostar". Det är klart att det innebär vissa utgifter men det innebär naturligtvis också intäkter - även invandrare handlar ju i affärer, exempelvis. Dessutom är även det argumentet helt inkonsekvent. Att barn föds i Sverige och ska utbildas kostar enorma mängder pengar. Pensionärer kostar pengar. Skulle Sverigedemokraterna vara konsekventa skulle ju självfallet även barn, studenter och pensionärer slängas ut.

En kille säger sig ha ett kall att rösta på Sd. Han vägrar dock läsa partiprogrammet, för han är inte så intresserad. Ansvarstagande samhällsmedborgare?

Någon rikssverigedemokrat åker till Gotland för att starta upp en lokal Sd-avdelning. Notera att all invandring till Gotland sker från Stockholm. Ett gäng gotlänningar satt och tjafsade om bygglov och avlopp och verkade helt ointresserade av Sd som pari. Rikssverigedemokraten pekade på dem och sade "då blir du förstanamn på fullmäktigelistan, du står på andre plats och du på tredje". Smidig nomineringskommitté...

Nu är ju dokumentärfilmen ganska partisk, men det verkar ganska rimligt att man blir Sd-väljare just av den anledningen att man inte läst partiprogrammet. Rasist blir man av samma skäl som man blir rädd för spindlar eller höjder. Det finns ingen logik eller konsekvens.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0