Den nya smygfascismen


Behöver folk skyddas från politik?

På fler och fler ställen uppträder en missriktad misstro mot politik. Det finns dock en stor risk att denna misstro slår tillbaka på de själva och alla andra.

Allt fler skolor stänger sina portar till demokratiska samtalen och politiken. På många platser vill man inte ha politiker. Politiker uppfattas nästan som gatuförsäljare. Riktigt så enkelt är det dock inte. Det handlar om att värna om de demokratiska samtalen. När man försöker skydda folk från politiken innebär det också paradoxalt nog att man skyddar politiker från folk. Vart din mormor ska bo, ifall ditt barn blir mobbat i skolan, på vilken sida av vägen lyktstolpen ska gå - allt är politik. En grundläggande moderat uppfattning är att politik är för viktigt för att bara lämnas åt politiker. Det behövs alltid mer ifrågasättande, fler idéer och fler diskussioner. Vi måste sänka ribborna för att fler ska kunna vara delaktiga. Ingen görs någon tjänst av att man blir utestängd från demokratin.

Flera gånger stöter man på påståenden om att Sveriges problem skulle lösts för länge sedan om bara M och S samarbetade, men är det verkligen så? Det innebär ju att Sveriges väljare i praktiken bara skulle få ett regeringsalternativ att välja mellan. Ett av det basala argumenten mot demokrati och för diktatur är just att den politiska styrningen blir snabbare och effektivare när man slipper diskutera. I Weimar-Tyskland ansågs de folkvalda bara gräla med varandra, vilket öppnade upp för att folket samlades kring en enda stark ledare - Hitler. Resultatet är högst diskutabelt. Ett samhälle kan aldrig växa utan att nya idéer frodas. Idéer föds och utvecklas ur fria diskussioner. Diktatorer brukar vara väldigt snabba och effektiva på att verkställa befintliga idéer. När den ende ledarens idéer tar slut stannar samhällsutvecklingen. Det finns en anledning till varför Ipoden uppfanns i USA och inte på Kuba, som lever kvar på 50-talet. Dessutom behöver alla diktaturer kostsamma system för att likvidera alla oliktänkande.

Diskussioner ÄR bra. Människor ska inte skyddas från politiker och politiker ska absolut inte skyddas från folket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0