Sandlådekritik mot kurs



"Introduktion till Marxistisk teori", 7,5 hp



Till hösten startar Malmö högskola en ny kurs i marxistisk teori på 7,5 hp (dvs någon månad i heltid). Det i sig tyckte jag inte var det minsta anmärkningsvärt. Det som jag dock starkt förvånades över var att MUF:s vice ordförande André Assarsson i en radiodebatt i SR, vilken jag just snubblade över, var så starkt kritisk mot kursen. Hans budskap var helt klart motsägelsefullt. Han förespråkade så fria utbildningar som möjligt, fast vissa utbildningar bör förbjudas.
Jag tycker faktiskt att kritiken är ruskigt löjlig. Ja, marxismen har nyttjats till mycket ont i världen. Ja, marxismen har i 100% av alla försök resulterat i ond diktatur och svält. Men skall vi av den anledningen sluta prata om den? Som jag begrep det så var det knappast heller så att kursen syftade till att doktrinera studenterna till råleninister, syftet var snarare att förklara Marx filosofi och hur den genom historien har tolkats och applicerats i praktiken. Varför ska man inte kunna få kunskap om det?
Om det startades en högskolekurs om nationalsocialitisk teori, skulle det vara fel också?

Jag skulle definitivt vara intreserad av att gå kurser i såväl nationalsocialism som marxism. För den sakens skull varken är jag eller blir jag marxist eller nazist. Det är viktigt att försöka sätta sig in i och förstå såväl Marx som Hitlers tankegångar för att kunna förstå och på ett adekvat sätt försöka bekämpa deras anhängare. Är det fel att få kunskap om hur "onda" ideologier växt fram och hur de har påverkat världen? Bara för att en teori visat sig vara felaktig betyder inte det att vi ska försöka tysta ned den och frysa ut den ur historien. Tvärt om - är det någontans man har att lära ifrån så är det i från sina misstag. Lösningen är inte sämre kunskap om dessa.

Kommentarer
Postat av: Glenn (r)

Kapitalismen har i alla försök resulterat i förtryck och

2009-03-05 @ 23:16:28
Postat av: S Hallberg

Och.. vadå?



Kapitalism kan också missbrukas, men du kan knappast förneka att genomsnitts-kapitalism-staten är betydligt trevligare än genomsnitts-kommunist-staten. Du kan ju knappast se Nordkorea som ett föredöme?

2009-03-18 @ 00:05:50
URL: http://sebastianhallberg.blogg.se/
Postat av: job

genomsnitts-kommunist-staten är knappast marxist-stat dock

2009-03-27 @ 14:41:53
URL: http://luftslott.org/
Postat av: m

Det går en distanskurs i Nazism och fascism på Umeå universitet i sommar, om jag inte mins fel, har inte hört några MUFare gnälla över det. Kan det vara så att Marx teorier är lite svårare att bemöta med riktiga argument så därför tar man till kvasiargument som "men titta på Sovjet". Det är ju hemskt tråkigt när de våta nyliberala drömmarna krackelerar framför ögonen på högern, men att MUF blir så rädda över att människor ska inse relevansen i Marx teorier så att de börja jaga spöken igen känns ju närmast patetiskt.

2009-04-13 @ 20:25:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0