Höjd pensionsålder

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4083787.ab
Kd föreslår nu att höja pensionsåldern från 67 till 72. Människor skall alltså få möjlighet att jobba ända fram till att de fyller 72. Personligen tycker jag inte att någon borde förbjudas ifrån att jobba, men det här är givetvis ett förhållandevis stort steg i rätt riktning.
Motargumenten känns lite väl flummiga. Många tycks hävda att det är så synd om gamlingarna som arbetar. Förslaget var ju faktiskt inte att tvinga någon heller. Men i grund och botten hänger det samman med att befolkningen blir allt äldre och man börjar jobba allt senare. I genomsnitt lever man i dag till man blir 80, inte 70. Någon måste ju trots allt försörja alla. Då är det viktigt att alla som kan jobbar.
Det hävdas även att de äldre måste gå för att lämna plats åt det yngre. Med dagens utbildningsystem är det knappast speciellt många ungdomar som kan konkurrera med äldre erfarna. Det är klart att det dock ser lite olika ut beroende på vilket yrkesområde det rör sig om. För 50 år sedan var utbildningsystemet utformat så att man mycket väl kunde börja jobba när man var 20. Idag kan man i princip inte yrkesutbilda sig överhuvudaget för än högskolan. När man väl är klar med det är man idag närmare 30. Återigen, någon måste ju försörja alla dessa människor som inte jobbar.
Hade man utbildat gymnasieungdomar för att kunna ta över efter 40-talisterna hade detta inte varit något problem. Problemet är att det finns en enorm differens mellan vad näringslivet efterfrågar och vilka färdigheter som utbildas på gymnasiet. Då återstår bara eftergymnasiala utbildningar och då blir man inte anställningsbar föränn 25-30.


Tänk om gymnasiet hade utformats så att eleverna skulle bli anställningsbara och attraktiva för företagen. Då hade inte pensionärerna behövt jobba i ungdomarnas ställe.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0